fredag 30 november 2007

Danne P, två år té


Idag ramlade den andra säkra värvningen in. Skönt att få in en spelare som har högermittfältet som sin position. En position där vi har saknat säkra rollspelare.

Mitt största minne av Danne P är frisparksmålet hemma mot Hammarby 2003. I denna hawaiimatch slog han till med en stenhård pressad frispark från 30-40 meter rakt upp i krysset. Matchen slutade sedan 4-4 efter att Ottosson kvitterat i slutet.

Målet hade om det hade gjorts i Stockholm, Göteborg eller Malmö definitivt utsetts till årets mål. Nu var det inte ens nominerat och på något sett tappade man redan då det sista hoppet om fotbollsgalan.

För övrigt gjorde Joao Rodrigo inget mål i den matchen. Forwardskollegan Ottosson gjorde däremot två.

torsdag 29 november 2007

Välkommen hem Rasmus!


Så blev det då äntligen klart. Öster får ännu en Rydén på lönelistan (Ola är fortfarande på den) och Öster får in en målvakt av superettaklass med koppling till staden.

Det intressanta med den här nyheten är inte att Rydén är klar utan att en av våra målvakter får lämna. Det är nämligen föga troligt att han skrivit på som tredjemålvakt. Jag skulle inte satsa hus och hem på att Robert Veselovsky stannar i Växjö.

För övrigt är bilden tagen från www.dasilva.se utan tillstånd från varken upphovsman eller personerna på bilden.

För övrigt vet jag inte vem den andra mannen på bilden är. Jag antar att det är ett av många hål i min kunskap om Östers IF.

För övrigt tror jag att fler spelare blir klara denna veckan.

För övrigt är det mest intressanta med måndagens träning att se vilka spelare som inte dyker upp.

För övrigt heter jag inte Johan Persson. Det heter däremot Smålandspostens kreativa sportchef.

Även

Jnytt skriver om Elkari... Vad står det i Smålandsposten imorgon?

onsdag 28 november 2007

Ny spelare?

Det ryktas i Jönköpingsposten att IK Tords forward Valid Elkari är på väg till Öster. Elkari är en snabb, teknisk spelare med ett mycket bra tillslag. Han är 21 år gammal och har ett utgående kontrakt. Han kan spela både mittfältare och forward.

Ryktet fanns med i måndagens tidning och nämndes bara kort i en artikel om J-södras förberedelser.

För övrigt stod det i samma tidning att J-södra var intresserade av Sylvias Daniel Åkervall. Åkervall var under 2007 Sylvias klart bästa offensiva spelare och den enda jag kommer ihåg ur deras elva som beträdde Vallens gröna matta. I en annan situation hade han definitivt varit något för Öster.

Lera och långhalm

Så fann även Conny en livskamrat. Det visade sig bli en sammansatt personlighet som fastnade för Conny. Connys fotbollsfilosofi passar nog bättre i den tuffa och destruktiva norska ligan än hos vallens krävande publik. Tidningen med det sköna namnet Lofotposten rapporterar dessutom att laget mycket väl kan hamna i division ett istället för i tvåan.

För övrigt är restiden cirka fyra och en halv timme för Conny. Det kan nog finnas risk för en och annan böteslapp i Falkenberg...

tisdag 27 november 2007

När kylan var som värst


Jag sålde mitt blod för ett ytligt samvete och en femtiolapp. Vinden var isande kall, från nordväst kom den. Valet av cykel var mer ett utslag av ungdomlig (?) dumhet och fattigdom än ett genomtänkt vapen mot de fettceller som alltmer barrikaderar sig på min överkropp.

5 deciliter blod saknades, backen vid Kampen visade sig vara pinan som fortsatte pina mig när snålblåsten över Växjösjön täcktes bort av de höga husen. När backen var som tyngst och tanken så förhärdad som det bara är möjligt i världens tryggaste land såg jag honom. Jag såg Freddy Borg. Jag såg ljuset, framtiden och ett par ögon med glöd i.

Om det verkligen var Freddy Borg jag mötte kommer jag förmodligen aldrig att få reda på. Det har egentligen ingen betydelse. I min unika förnimmelse var det Freddy Borg, det räcker för att tända ett hopp hos mig. Ett hopp om en framtid där spelare med potential väljer att forma sin framtid i Östers IF från Växjö. En framtid där Jevgenij Kouznetsov som chefstränare kan utveckla sina adepter genom kunskap, krav och förtroende.

Tack Conny. Tack Jörgen. Tack Curt. Nu fick vi den bäst lämpade.

För övrigt heter inte alla i Tord Tord. Det kanske är tur det?

För övrigt hoppas jag att Daniel Petersson och Rasmus Rydén blir klara denna veckan.

För övrigt hoppas jag också att Schenka pratar om Prigodas Axel i Moheda.

För övrigt hatar jag ordvitsar, ibland hatar jag mig själv.

För övrigt använder fotbollssupportrar orden pajas och hatar alldeles för mycket.

För övrigt hade trion Schenka, Kuno och Divan kanske varit en kock för mycket.

För övrigt hade förmodligen samarbetet mellan Conny K och Schenka blivit, hmmm, komplext.

Mitt val

Hej "Gryning 08".

Likt katten kring den heta gröten, som ni säger i Sverige, har jag tassat runt dig. Jag ville inte inse det men kanske ville du bara ha mig som vän. Vet du egentligen vad du vill med mig? Vill du ha mig är jag din för evigt.

Det började på tidigt 2000-tal. Efter en livskris fann du mig, jag blev din stege tillbaka till toppen. När sedan ödmjukheten blev mindre och friarna fler dumpade du mig.

För två månader sen valde du åter att söka upp mig. Ditt liv, din själ och din kropp var sönderexpolaterad av män med mer yta än innehåll, mer rädsla än känsla. Jag var där för dig, jag kom till dig. Tyvärr lyckades jag inte reparera allt som krävdes, familjen var alltför splittrad. Nu ber jag dig, lär av historien, ge mig en chans till, vi två hör ihop.
Din Jevgenij.

torsdag 22 november 2007

Att välja rätt livskamrat


Enligt SMP är Conny förstavalet för vår favoritkvinna.
Kärleken är blind heter det och det är bara att hoppas att synskärpan ökar så att vår kvinna ser att Jörgen är mannen som kan göra henne lycklig.
Ett tränarpar bestående av Divan och Schenka vore det ultimata. Fotbollskunnande, rätt fotbollsfilosofi och lokal förankring.

För övrigt verkar Daniel Svensson ha anbud från Kristianstad i division två. Det är ynkeligt om han väljer spel i tvåan framför Öster. Vad kan de erbjuda som inte Öster har rent fotbollsmässigt?

För övrigt är det goda nyheter att Fredrik Gustafsson knyts till styrelsen.

För övrigt tror jag inte alls på den nygamla modellen med en mr Öster i form av Curt Persson. Delegera är ordet.

tisdag 20 november 2007

Båtflykting till högstbjudande


Två år i Värnamo kan göra underverk med en ung forward. Vad har de i brödet i "Smålands Venedig"?
Brödet är ofta ganska torrt i Värnamo, trots alla caféer per capita, däremot har man en fantastisk förmåga att utveckla fotbollsspelare. Den förra Österspelaren Peter "Kuno" Johansson fick i år stadens stolthet IFK att placera sig på övre halvan i landets tredje högsta serie. Med tanke på de ekonomiska förutsättningarna i klubben är det en bedrift.
Freddy Söderberg, han som var så valpig i rödblå tröja, sparkade in 23 mål. Att Freddy gör mycket mål kunde vi även se på hans dryga femton insatser i Öster under två år, målen var dock oftast av modellen retur från Pär Cederqvists skott. Att den tanige då 20 årige anfallaren skulle utvecklas till en av de mest eftertraktade spelarna från det svenska seriesystemet under 2007 års fåniga säsong kunde få tro.
När Öster blev tvåa i Superettan 2005 och återvände till den serie allt för många i Växjö har tagit för given var Freddy Söderberg utlånad till Myresjö.
2006 var det därför givet att han inte ingick i den allsvenska satsningen. Freddy Söderberg ersattes av överbetalda fotbollsvagabonder med estniske "målmaskinen" Ingemar Teever i spetsen. Resten är en modern fotbollstragedi.
Idag är det lätt att vara efterklok. Ska man undvika det bör man se till vad Söderberg verkligen presterade i Växjö. Han var inte mogen för uppgiften då, beslutet att släppa honom till Värnamo var 2006 helt korrekt.
2007 kan de som följt Värnamo nära säga att deras viktigaste anfallsspelare INTE var Freddy Söderberg utan Sebastian Göransson. Göransson lånade Värnamo från Öster, Göransson är Östers spelare 2008.
Göransson är därmed en del av Östers framtid, Söderberg borde tacka Göransson istället för Thern.

För övrigt måste Göransson ses som given på Östers mittfält nästa säsong.

För övrigt har ordet porrklubb fått en ny synonym.

För övrigt har Öster ofta lätt för Hammarby. Var det 1998 som Jens Svensson slog in slutresultatet 0-1 på straff och tystade Söderstadion?

För övrigt lär ingen av de två Johan Persson (!) med Tollarp som moderklubb som Öster kontaktat hamna i Öster. Landskrona och Kristianstad blir nya klubbar. Det hade varit underhållande att läsa krönikor från SMP:s sportchef Johan Persson om Östers Johan Persson.

För övrigt måste Curt Persson lösa tränarfrågan snart så att kontaktade spelare vet villkoren för sin eventuella sejour i Smålands stympade fotbollshuvudstad.

torsdag 15 november 2007

Rasmus Rydén på väg in?


Det verkar som att när en Rydén lämnar ersätter en annan. Växjö BK fostrade målvakten Rasmus Rydén är enligt Hallands Nyheter mycket nära Öster. En målvakt med större koppling till klubben och hjärta till staden är svår att hitta. Stämmer ryktet, vilket är mycket troligt, visar det att Öster menar allvar med den nya strategin. Detta innebär också att minst en av de nuvarande målvakterna lämnar.

onsdag 14 november 2007

För övrigt

är Steve Galloway assisterande tränare i Umeås damfotbollslag. Det tycker jag är roligt.

tisdag 13 november 2007

Minnet av Arvidsson

Ikväll har jag äntligen förstått vem som kom på den här ramsan. Tack för att du försökte Arvidsson.

Tack för allt Ola Rydén

Lämnar
Jag lämnar plats för någonting nytt
När jag är borta så finns minnena kvar
Det är inget mästerverk men det är allt jag lämnar
Ett leende kan ta dig så långt
Framför spegeln går vi bakåt igen
Ett undantag, en regel, så börjar leken

Jag vill stå ut
Nej, stopp det räcker
Jag vill stå ut
Nej, stopp det räcker nu

Lämnar
Jag lämnar plats för någonting nytt
Och seklets sista sommar är äntligen här
Vintern kommer närmre och vad var det jag sa
Jag lämnar
Ett leende som tog mig så långt
Framför spegeln går vi bakåt igen
Ett undantag, en regel, så börjar leken

Jag vill stå ut
Nej, stopp det räcker
Stå still, stå ut
Nej, stopp det räcker nu


Text: J Berg

Du och jag i samma divan?

Hej "Gryning 08".

Här har du en 43-årig gammal bekant som vill göra ett nytt försök att vinna din gunst.

Vi har haft ett nära samarbete innan men då var vårt förhållande inte av typen kärlek.

Vem är då jag? Jag är mannen på andra sidan gatan, uppväxt i din närhet. Så nära men ändå så långt bort. Du minns mig nog som Jans bäste vän. Han som inte sköt lika hårt och bra som Jan.

Jag har dock andra kvalitéer. Jag tror inte det handlar så mycket om hur hårt man skjuter utan mer om var man skjuter. Jag har stor erfarenhet av samspel med båda könen på alla nivåer.

Du, min uppväxts eldorado, vore dock det största som kunde hända mig. Chansen att få träffas på heltid är för bra för att säga nej till, om du vill ha mig vill säga.

Jag har spanat in dig på avstånd, dina brister och dina fel. Allt går inte att glömma men mycket går att förlåta. Vi två kan tillsammans hitta tillbaka.

Med förhoppning om evig kärlek.
/Jörgen

Är du min nya sambo?

God kväll "Gryning 08".

Jag är en 54-årig vagabond med livserfarenhet och utseende. Stabilitet och tydliga roller tror jag på i ett förhållande.

Din ålder ser jag inte som ett problem då jag vet att både ungt sinne och goda framtidsresurser finns.

Mitt livs historia är lång och stora framgångar har blandats med motgångar. Min uppväxt var trygg men slogs sönder när jag 1985 skildes från kvinnan i mitt hjärta. Sedan dess har jag letat efter något bättre men inte funnit det.

Det jag vet om dig imponerar, när jag i en livskris utnyttjades av din granne, fiskaränkan Fredriksson, brukade jag stå vid havet och titta in mot ditt varma hus som utstrålade trygghet och tradition.

Min ekonomiska situation är i nuläget något ansträngd varför jag ber dig om ett förskott innan eventuellt äktenskap. Äktenskap är för övrigt ett krav om tycke uppstår, den ekonomiska tryggheten måste finnas.

Intressen: Göteborgshumor, Bilar, Skräckfilm,

MVH Conny (kontonummer: 2363-89523-9)

Var vi mer än bara vänner?

Hej "Gryning 08".

Likt katten kring den heta gröten, som ni säger i Sverige, har jag tassat runt dig. Jag ville inte inse det men kanske ville du bara ha mig som vän. Vet du egentligen vad du vill med mig? Vill du ha mig är jag din för evigt.

Det började på tidigt 2000-tal. Efter en livskris fann du mig, jag blev din stege tillbaka till toppen. När sedan ödmjukheten blev mindre och friarna fler dumpade du mig.

För två månader sen valde du åter att söka upp mig. Ditt liv, din själ och din kropp var sönderexpolaterad av män med mer yta än innehåll, mer rädsla än känsla. Jag var där för dig, jag kom till dig. Tyvärr lyckades jag inte reparera allt som krävdes, familjen var alltför splittrad. Nu ber jag dig, lär av historien, ge mig en chans till, vi två hör ihop.
Din Jevgenij.

torsdag 8 november 2007

Gryning 08


Mogen kvinna 77 år söker partner att dela glädje och sorg med. Mina intressen är nära och kära, guldkantad nostalgi, tragedier, komedier, genrep, internationella gästspel och skandaler. Nu söker jag en partner att dela allt med, du får gärna ha ett fördelaktigt yttre, vara en god samtalspartner och ha en positiv inställning till framtiden. Jag ser gärna att du är bildad och engagerad och har hjärta för barn och ungdom. Rökare och stillesittande göra sig icke besvär.

Svar till "Vi två i Milano 2010"

Väntan

Väntan, alltid denna väntan
Från vitt till grått till svart
Detta år var svart
Och liljorna faller från ett fönster i Västerås i natt
Jag hör ditt skratt

Över plymerna, palmbladen och korsen
Som skallrar där i vinden, som lät som hesa röster
Från dom som gör reklamen, jagar zombies upp ur graven
Ge mig nåt som känns

Längtan, alltid denna längtan, härifrån långt bort
Långt, långt bort
Och rosorna fäller alla kronblad igen
som grät dom blod, för att livet är så kort

Och människor i de låsta tysta husen
Gläntar på gardinen och stirrar ut på gatan
Med ögon som är rädda, för allting som kan hända
Fast det redan hänt

Text: Jocke Berg

måndag 5 november 2007

Två eller tre försvinner från kansliet


Ordförande Persson framträdde i TV4 Sydost i morse och sade att två eller tre tjänster försvinner från kansliet.

På frågan om Håkan Arvidssons framtid svarade Persson väldigt diplomatiskt men mellan raderna kunde man förstå att förhandlingar om uppsägning pågår med denna stundtals så utskällda sportchef.

Ska tre tjänster bort är mitt förslag att följande personer lämnar:

Ola Rydén: Får återgå till engagemang på ideell nivå. Rydén skulle passa utmärkt som styrelseledamot med praktiska uppgifter.

Håkan Arvidsson: Finns inte plats, har haft en oerhört otacksam uppgift.

Tommy Berggren: Det känns inte som att någon annan klubb i söderettan har en anställd evenemangsansvarig. Han ersätts lätt av en ideell evenemangskommitté som dessutom kan fräscha upp matcharrangemangen för all publik.

Vad återstår då?

Peter Wibrån har ett år kvar på sitt kontrakt. Öster kan knappast ha en heltidsanställd assisterande tränare i söderettan och han är inte mogen som huvudtränare. Jag vet inte mycket om Peter utanför fotbollsplanen men en lösning borde vara att låta honom fullfölja sitt kontrakt i rollen som sportchef. Wibrån bör ha ett stort kontaktnät i Småland, Skåne och Tyskland.

Tommy Nilsson är marknadsansvarig och det vore dumt att göra sig av med någon som drar in pengar. Han har dessutom gjort ett bra arbete sen han tillträde, åtminstone om man ser till sponsorintäkter.

Slutligen så bör en kanslist/ekonomibiträde också finnas på kansliet.

För övrigt hoppas jag att Axel Nilsson från Moheda är med på Östers lista.

För övrigt lär Malmqvist vakta målet nästa år. Bli Åkerdal andrakeeper? Vill han stanna efter den behandling han fick vid "Pål-gate" i somras?

För övrigt tror jag inte det minsta på ryktet om Zavadil till IFK Göteborg. De gör ju kloka värvningar nu för tiden.

För övrigt kanske Freddy Borg äntligen blommar ut 2008? Det känns lite som en extrachans för honom och jag hoppas att han tar den.

För övrigt är kön väldigt kort för Ingemar Teevers underskrift. Sälj honom till Manpower!

fredag 2 november 2007

Topplag eller bottenlag för Malmborg?

Linus Malmborg spelade som bekant en testmatch för Ängelholms FF i onsdags. Malmborg gjorde som väntat en fin insats för superettalaget som mittback trots förlust med 2-0. Enligt Helsingborgs dagblad ska nu ÄFF sätta sig ner och försöka "vässa truppen" inför superettan. Att ÄFF har till avsikt att använda Malmborg i den satsningen är ganska tydligt.

Än är dock inga kontrakt skrivna, Öster har fortfarande, iallafall i teorin, chansen att förklara för Malmborg att man nu ska förändra sitt tankesätt vad gäller juniorer och att man nu tänker satsa för att ta sig tillbaka till superettan så fort som möjligt.

Malmborg är en spelare som kan spela på många platser, han är företrädesvis möjligen mittback i dagsläget men han har alla möjligheter att även spela ytterback och central mittfältare. Han har till och med spelat vänsterback i Värnamo i division 1 i år.

Öster har ett i det närmaste givet mittbackspar 2008, Bild och Vasilj kommer att bilda mittlås. Det man däremot saknar är högerbackar (Nouri bör lämna och Tengroth lämnar) och centrala mittfältare. Malmborg kan användas på båda dessa positioner samt som en konkurrent till mittbackarna/arvtagare till Bild.

Öster har behandlat Malmborg på ett dåligt sätt under året. Trots att han har varit U-21 lagets genomgående bästa spelare har han inte fått spela någonting i a-laget. Det är naturligt att han är besviken. När "köttberget" alternativt "sedelberget" av utländska fixstjärnor nu försvinner öppnas ett stort utrymme för unga utvecklingsbara spelare som Malmborg.

Öster bör ge Malmborg ett kontraktsförslag som är bättre än ÄFF:s i alla avseenden. Jag tror att de musklerna finns, i synnerhet om vi kan få hyfsat betalt för Zavadil, Danielsson och Nouri.

Malmborg bör också fundera över vilken klubb som är bäst för honom på lång sikt. Ett Ängelholm utan möjlighet att någonsin etablera sig någon annanstans än Superettans botten eller ett Öster som nu (allt tyder på det) gör en omstart för att på sikt bli ett etablerat lag i Allsvenskan.

torsdag 1 november 2007

För övrigt

får Öster preliminärt möta Carlstad United BK, Husqvarna FF, Lindome GIF, Malmö Anadolu BI, IFK Malmö FK, Motala AIF FK, Norrby IF, Skärhamns IK, Skövde AIK, Torslanda IK, FC Trollhättan, IFK Värnamo, Västra Frölunda IF.

Borås arena 2008 alltså (mot Norrby). Om man bara ser till klubbarnas meriter så ser den norra serien svårare ut. Västerås, Umeå, Sylvia, Brage och Boden har alla meriter från superettan de senaste åren. Finns intresse för hela förslaget till serieindelning (ner till division 3) finns det här som PDF.

Förädling och råmaterial


Värnamos jättelöfte Niklas Hult som har varit dominant i division 1 södra och som jag såg i augusti på Finnvedsvallen och blev oerhört imponerad av provtränar i veckan med Kalmar. Hult har tidigare också varit en runda i Hereenveen och testat. Pojklandslagsmannen är ett jättelöfte och skulle Kalmar få fäste med sina klor i honom är det naturligvis olyckligt. Gå till en bättre klubb Niklas!

Att Hult provtränar vid skuggkusten visar tydligt att framgång och vilja att släppa fram talanger lönar sig i jakten på talanger. Östers IF har inte presterat något av det de senaste två åren och får nu sota för det. Degraderingen straffar sig nu än hårdare då snart det enda som vi kan locka med i konkurrensen är pengar. Innan var Öster iallafall en superettaklubb, nu försvann även det skyltfönstret.

Spelare från Moheda, Rydaholm, Gransholm, Ljungby, Myresjö eller varför inte Växjö Norra stannar inte längre kvar i moderklubbarna för att ingen upptäcker dem. Så var det för 20 år sedan, så är det inte längre. Mohedaspelare provtränar med Hammarby, rydaholmare med Falkenberg och Räppespelare (!) med Ängelholm. Är en ung spelare duktig idag har han flera elitklubbar över hela landet att välja på. Är en ung spelare mycket duktig kan han förmodligen välja på ett flertal klubbar i norra Europa.

Öster måste vårda relationerna med regionens klubbar, satsa resurser på goda instruktörer och framförallt bli bättre på att slussa över juniorer till seniorverksamheten där de senare får chansen. Överslussningen är Östers största problem och det ser de nya unga spelare man försöker få hit.

Den viktigaste förändringen för att åter göra Öster attraktiv som arbetsgivare för unga spelare är att ge mer unga spelare chansen. Det förutsätter självklart att de har förmågan men principen ska vara att om två spelare är jämna går talangens speltid före den äldre spelarens rutin. Där ligger Östers chans till utveckling, där ligger Östers enda chans till att någonsin åter bli ett svenskt topplag, Öster måste vara lika eller mer attraktiv som talangutvecklare än alla andra lag i Blekinge, Småland, Halland och norra Skåne.

För övrigt verkar Hult ha fått stifta bekantskap med Henrik Rydströms rätta sida. Att Rydström sedan verkar stolt över sitt uppträdande är beklagligt, gå inte till Kalmar Niklas Hult. Du är värd något bättre.

För övrigt kan jag direkt kommentera att jag med "något bättre" inte menar någon rödblå klubb i hela världen. Jag försöker nämligen se detta ur Hults perspektiv och med en viss empati.

För övrigt är Östers hantering av Linus Malmborg talande för allt ovan skrivet. Nu gäller det att försöka övertyga eleganten Malmborg om att Öster ska tänka nytt och sedan inte i sedvanlig ordning "klippa av de röda trådarna" för att citera ex-kaptenens kloka ord.

För övrigt hoppas jag att Zavadils kamrem höll på hemresan.

För övrigt hoppas jag också att Teevers kontrakt innehåller en prestationsdel med en rejäl målbonus.

För övrigt vore det elakt att inte sälja Nouri.

För övrigt vore det också elakt, mot bollpojkarna, att behålla Ponomarev.

För övrigt har hundarna på bilderna ingenting att göra med texten. Eventuella kopplingar till det förnuftsvidriga tillståndet inom smålandsfotbollen sker helt och fullt hos betraktaren.

För övrigt kom pudeln tvåa i disciplinen "bästa klippning".

För övrigt är en bortskänkes lista på gång...

För övrigt kan man läsa min gamla "att sälja" lista som utgår från att vi spelar i superettan 2008.