tisdag 31 juli 2007

Tre vänsterbackar

Matchen var som helhet rätt kass (0-4) men det var liksom inte lagets insats som var det primära idag. Ucar var namnet för dagen.

Han fick inleda till vänster i ett 4-4-2 som såg ut enligt följande:
Åkerdal
Theopannous, Tengroth, Okänd lång spelare, Degerman
Olausson, Svensson, Malmborg, Ucar
Nobell, Teever

Det ska väl direkt sägas att Ucar inte är någon urtyp för en roll som yttermittfältare, grov i kroppen och funktionell teknik i begreppets bokstavliga betydelse. Han är okej man mot man offensivt men är ingen speedkula. Påminner mer om om en typisk ytterback som kommer på överlapp och slår inlägg. Inlägg kan han slå, det vi fick se av vänsterfoten var enbart angenämnt.

Tyvärr såg inte Ucar helt fulltränad ut, löptränar han i några veckor och sköter kosten får vi en bättre spelare. Fem kilo går nog att ta på den kroppen, de måste tas om han ska spela mittfältare. Frågan är om han ska det?

Jag ser honom som en naturlig vänsterback, han har följsamheten och fysiken kombinerat med en fin vänsterfot att slå inlägg med. Han är ingen vänstermittfältare dock, tänk er tomas backman minus lite snabbhet och plus en bra vänsterfot så har ni Ucar.

Öster bör värva Ucar nu, spela in honom som vänsterback, låta Tyler försvinna till hösten som bosman och satsa på Ucar och Degerman som vänsterbackar till nästa år.

Tengroth då? Tengroth är höger- eller mittback. Hans insats idag var bra, det var först efter att han blev utbytt som målen trillade in. Det var en fröjd att se honom fajtas med de båda brassarna på topp i Kalmar.

Kalmars nya brasse var en rörlig forward med farliga djupledslöpningar, Kom förvånansvärt bra in i spelet, det brukar vara svårt direkt för brassar, och kom till mycket lägen. Givaldo passar perfekt in i Kalmar bredvid Santin. Synd, det hade varit roligt om Kalmar dalade i höst. Men vem vet, än har Givaldo inte mött allsvenska mittbackar. Hans svaghet var helt klart fysiken, lite tunn och verkade ovan vid den fysiska uppvaktningen, det kan ta lite tid innan han vänjer sig vid det i allsvenskan.

Bäst i B-laget var Degerman, Malmborg, Svensson och Tengroth. Mest imponerad är jag av Malmborg, en stor spelare som går in i närkamper och vinner dem samtidigt som han har ett bra passningspel. Degerman är inte så lite lik "sambaputte" Karlsson i sin spelstil. Han måste få chanser i a-laget nästa år. Svensson och Tengroth visar kvalitet rakt igenom, Svensson visar dessutom ledaregenskaper och "jävlaranamma", Svensson är en spelare med potential, faktiskt, han ska bara inte spela på kanten utan centralt. Teever kom till fler lägen här än i A-laget men har förbaskat svårt att sätta dem. Kanske borde han ta lärdom av "tarmen" Neemelo uppe i Sundsvall?

För övrigt ångrar jag inte att jag valde U-21 framför Slätthög-Öster, uppvisningsmatcher ger aldrig speciellt mycket och sen betvivlar jag att de har åskådarplatser under tak i Slätthög. Bra initiativ dock som borde upprepas, Öster måste ut och möta fotbollspubliken ute i bygderna. Så skapas relationer och intresse. HV71 spelar då och då träningsmatcher ute i småorterna i Jönköpings län. Det blir en happening och en möjlighet för småklubbar att dra in pengar tillsammans med den stora klubben. Kanske något för Öster? Varför inte Öster-Halmstad i Markaryd eller Ljungby till exempel? Nya supportar kommer inte av sig själva!

B-laget

Ikväll ska jag försöka ta mig till B-lagsmatchen mot Kalmar. B-laget (U-21) möter Kalmars urstarka b-lag som idag dessutom är förstärkt med den nya brassen Givaldo. Intressant att se honom men det största intresset drar ändå Ucar till sig.

Ucar minns jag som en typisk vänsterback, Stille har dock för sig att han kan spela längs med hela kanten, han är därför främst tänkt som vänstermittfältare. För mig spelar det ingen roll, vi behöver både en vänstermittfältare och vänsterback.

Den oförståeligt ordinarie vänsterbacken Hughes skulle ha petats av Tengroth för länge sen, Tengroth har dock inte lyckats övertyga Stille om det och vår kanadensiske kämpe har läckt och levererat många dåliga uppspel. Vi behöver en bättre vänsterback.

De flesta lag vi har mött har styrt Östers uppspel mot Hughes, det har varit framgångsrikt då han är betydligt svagare än Nouri i passningsspelet. Om Ucar visar kvalitet i passningssplet bör vi värva honom som vänsterback för att försvåra motståndarnas försvarsspel. Ucar måste, för övrigt, ha utvecklats mycket i Danmark om han löser en roll som vänstermittfältare.

Problemet med en värvning av Ucar är att Tengroth kommer allt längre från startelvan. Tengroth har förutsättningar att bli en okej vänsterback, problemet är att han inte får chansen att utvecklas på den positionen i matchspel.

Ikväll ser jag även fram emot att se Nobell, Malmborg och Degerman. Kul att se hur de två förstnämnda har utvecklats av matchspel i Värnamo.

Även Tengroth, Teever och Daniel Svensson ska spela ikväll vilket lär behövas mot Kalmars duktiga lag.

För övrigt är det dags att Kalmar också värvar en floppbrasse. Det skulle inte göra ont i mig, men kanske i honom, om Östers mittbackar välkomnar honom på bästa sätt.

För övrigt var intervjun med Stille på Svenskafans magnifik läsning. Tack!
Stille gör här ett bra intryck, hans ödmjuka inställning till supportrarna kan betala sig i längden. Stille måste dock utveckla sin coachning om Öster någonsin ska nå några höjder igen. Dessutom måste han våga släppa de defensiva kjolar han så hårt håller i, iallafall på hemmaplan.

måndag 30 juli 2007

Republik


Första halvlek mot Sylvia började bra, Öster tog tag i passningsspelet och Nouri stressade till sig ett friläge. Avslutet var dock bland de tamaste på vallen i år. Efter en inledande tiominutersperiod med högt tempo mattades Öster och Sylvia tilläts komma rätt i positionsspelet i sitt för dagen inledningsvis stabila 4-5-1. Resten av halvleken vill vi glömma, de gamla synderna gjordes om, långsamt passningsspel med många tillslag, ett anfallsspel kliniskt rent från lyckade kombinationer. Regnet i halvtid kom som en berfrielse, äntligen hände det något.

Betongen färgades så där vackert regngrå som bara betong från 60-talet kan bli, löparbanans gummi färgades som ett blött tegeltak, regndropparna studsade, likt barn i villaområdenas studsmattor, mot stavhoppsmattans blå yta. Publiken samlades i klungor under de få tak som finns på den fattiga sidans läktare. Två samtalsämnen var givna, vädret och östers långsamma anfallspel. Vad krävdes för att få fart på de rödblå? Det var många som diskuterade Giles framtid i föreningen under den där störtskuren över vallens regngrå betong.

Giles hade besked, äntligen fick vi åter se 4-4-2 hos de rödblå! Helgi och Figu centralt på mittfältet visade sig fungera riktigt bra. Likaså Johnson till vänster och Zavadil till höger. Vi fick för första gången i år ett produktivt mittfält, ett mittfält med fart som inte bara spelade kvadraten i mittcirkeln.

Efter en dryg kvart får vi en billig frispark av den något habila danska domaren Kenn Hansen. Zavadil stegar fram för etthundraelfte gången i den rödblå tröjan och slår in den. Innan han sköt minns jag att jag sa att Figu borde få skjuta, Zavadil har liksom fått sina chanser, skott i målställning är inte mål. Fixstjärnan gör det alla trodde han glömt, efter touch på vägen sitter bollen! Vild glädje, golgatavandringen tog slut vid det norra målet, äntligen gjorde Östers IF ett mål på hemmaplan.

Resten av matchen är en lek, när dessutom Kenn Hansen, domaren, visar ut deras mittback efter en eftersläng på Teever är segern vår. Ojojoj vad de spelade ut plastdraken till drottning, under de sista 25 minuterna hoppas man att många djupt sittande nervknutar släppte.

Öster missar flera frilägen i andra halvlek, Ponomarev var värd minst ett mål, han måste för övrigt snart göra ett, Bennet knackar på dörren till startelvan.

Bild spikar igen drottningens kista med en straff i slutminuten. Hur säker som helst. Danielsson följer upp med det där spelmålet som Ponomarev var värd.

Lycka och lättnad efter matchen och det dåliga självförtroendet blåste förmodligen bort likt den där regnskuren i halvtid. Kenn Hansen, ja domaren från Danmark, blåste bort Figueiredo från nästa match. Jag tycker den varningen var befogad, Figueiredo saboterar spelat avsiktligt genom att stå i vägen för en frispark. Klockren, tyvärr. Att sedan frisparken var vannvettigt dömd är en annan sak.

Ska lokalpressens uttjatade vokabulär användas var det här lite av en pyrrhusseger. Vi vann men förlusterna var så stora att de straffar sig i nästa strid. Nouri skadade sig i axeln och är borta från nästa match, Gustafsson fick ont i en hälsena och är också tveksam, Teever och redan nämnda Figeiredo är avstängda. Detta betyder att minst tre man är borta från matchen mot Häcken, Gustafssons skador går liksom inte att räkna med längre, karln ligger ner varenda match och det är inte otroligt att han kan vara med på söndag.

Idag var det anmärkningsvärt att inte Ponomarev gjorde mål, trots många chanser fick han inte in den. Är han den målskytt vi behöver? Han har i vilket fall en egenskap som de övriga i Östertruppen saknar, han avslutar. Äntligen skjuter någon i det rödblå laget. Lite PC 2004 över hans skottvilja, hans sikte måste dock som sagt ställas in omgående om det inte ska bli en Borg 2005.

Det var idag tydligt att vändningen kom, till skillnad från matchen i Jönköping spelade man bra också, iallafall i en halvtimme. Ett innermittfält med Helgi och Figueiredo kan bli riktigt bra på sikt men då krävs det att Gustafsson tar Da Silvas plats i backlinjen. Varken Da Silva eller Vasilj, för den delen, klarar de situationer som uppstår då den defensivt svaga Figueiredo är på planen.

För övrigt mötte vi ett riktigt skitlag igår. Glöm inte det.

För övrigt ryktas det om, på en blogg nära dig, att Vasilj hämmas av en skada. Han kunde likaväl ha varit petad ur truppen, han får svårt att ta sig in i den igen.

För övrigt var Hughes okej igår förutom kullerbyttan som höll på att leda till ett mål i baken.

För övrigt var Daniel Åkervall i Sylvia mycket duktig och mycket avig. Hans vänsterfot kommer inte att smeka bollar i Superettan nästa år. 25-åringen som enligt Sylvias hemsida är IT-tekniker var duktig man mot man och har en dokumenterad förmåga att göra mål. Han har gjort sex mål hittills. Har Öster de ambitioner de säger sig ha skulle denna vänsterspringare passa perfekt i Öster. Tyvärr tycker nog många andra lag det också.

För övrigt var också Markus Hanson på deras innermittfält duktig, rejäl följsam innermittfältare med funtionell teknik. Nordbanken valde rätt man till matchens lirare i Sylvia.

För övrigt får jag alltid en olustkänsla i kroppen när en bank är matchsponsor. Jag minns forfarande alla Föreningssparbankens flaggor på vallen runt millenieskiftet. Ekonomi ska aldrig tillåtas bli påtaglig.

-Gör som Öster, anlita Nordbanken för dina banktjänster.

Reklambudskap som det i högtalarna känns väldigt mycket hockey men är samtidigt ett steg framåt i Östers relation med sponsorer.

För övrigt har jag aldrig fattat bankers kärlek till namnbyten, heter det inte Nordea numera?

För övrigt påminde Östers kassor om svensk kassaservice igår. Långt mellan dem och få kunder. Oftast god service dock.

För övrigt var Johnsons och Bennets sorti från arenan igår en obegriplig gest. Varför tackar man inte sina supportar? Popularitet hos dem skulle ju snarare hjälpa dem in i startelvan/ till ett kontrakt. För inte står väl Rydén, Arvidsson, Stille och Persson i klacken?

För övrigt var Veselovsky bättre än Robin varit, Malmqvist har en lång väg att vandra med eller utan sin ansiktsmask.

För övrigt har jag svårt för personer som skämtar om och buar åt sitt eget lag under match. Saknar de roliga timmen och högstadiediskon ute i sina villaghetton? Jag tror iallafall inte på piskor och förlöjliganden.

söndag 29 juli 2007

Rondell eller vändning?


Kvällens match är viktig, vi måste minska avståndet till bottenkonkurrenterna, faktum är att vi vid vinst kryper över nedflyttningsstrecket. I oktober förra året var situationen ungefär den samma fast i en högre serie. Vi mötte Häcken hemma, de gjorde 0-1 tidigt i en usel första halvlek av de rödblå, i andra spelade de rödblå upp sig och gör 1-1, i slutet missar Freddy Borg ett kanonläge, det blev 1-1. Dagens match är en ödesmatch liknande den. Hemmamatcher mot bottenkollegor måste vinnas!

Mot Kalmar såg vi ett Öster som spelade ett annat anfallsspel vad gäller en viktig punkt, man försökte hålla bollen på marken. Eftersom att den ensamma forwarden Ponomarev inte är någon stor huvudspelare och bollmottagare utan mer av en löpare och dribbler försökte man nå honom och de tre offensiva mittfältarna på marken. Resultatet blev längre anfall och mer kantspel. Det är mycket positivt att Giles verkar ha övergett de engelska långbollarna mot en stor forward (Teever, Borg eller Johnson) för att istället spela sig upp med fler men bättre passningar. De tre stora forwards vi haft i den rollen har inte varit så lyckosamma i sin roll som bollmottagare och passningläggare. Ofta har det istället resulterat i för korta anfall eller för långsamma spelvändningar. Nu har vi istället fart och bollkontroll på den ensamma forwarden. Inget ont om vår jamaicans fart men den är inte så kompatibel med hans bollteknik.

Giles ställer förmodligen upp med följande elva:

Målvakt: Hårenberg får chansen igen efter en fin insats mot kalmar, duktig på att sätta igång spelet, svagheten är helt klart spelet i luften.

Högerback: Nouri är given, experimentet med honom på vänsterbacken fungerade inte alls offensivt.

Mittback: Bild, kommentar överflödig.

Mittback: Da Silva, Giles verkar ge Da Silva en rejäl chans nu, Giles vill ha kontinuitet i backlinjen och Da Silva får chansen igen efter ok insatser, Vasilj lyser med sin frånvaro i truppen (!!?), troligen ser Giles Fidde G som ersättare vid skada.

Vänsterback: Tyvärr tror jag att Stille väljer Hughes igen. Tengroth är bättre defensivt vilket måste vara prio ett i en backlinje, framåt är de lika usla trots Hughes tidvis fina vänsterfot.

Defensiv mittfältare: Helgi Danielsson, det fungerade inte särskilt bra med Helgi som offensiv spelfördelare, han är gjord för den här rollen.

Defensiv mittfältare: Fredrik Gustafsson, han såg lite snabbare ut mot Kalmar än tidigare, en spelare som blir bättre och bättre ju kallare och regnigare det blir.

Offensiv mittfältare höger: Zavadil, överarbetar ofta bollbehandlingen, det måste gå fortare! Ändå given i startelvan.

Central offensiv mittfältare: Jag tror att Figueiredo får chansen idag, Giles förstår att de måste vinna.

Offensiv mittfältare vänster: Ryan Johnson, det enda alternativet med en bra vänsterfot. Freddy Borg, en av Giles absoluta favoritspelare, han har uttryckt sin tro på hans talang många gånger, får inte plats i truppen. Johnsons kontrakt går ut på tisdag. Östers IF är ingen mäklarfirma!

Forward: Ponomarev, kvick dribbler med smarta löpningar, kan bli en succe.

Sammanfattning trolig elva:
Hårenberg
Nouri Bild Da Silva Hughes
Helgi Fidde G
Zavadil Figu Johnson
Ponomarev


Betongens elva:
Hårenberg
Nouri Bild Da Silva Tengroth
Helgi Fidde G
Bennet Figu Zavadil
Ponomarev

Två skillnader, Bennet är med sin snabbhet ett exceptionellt anfallsvapen, det måste uttnyttjas mot ettans stabbiga vänsterbackar. Dessutom får vi då två djupledslöpare. Tengroth är ingen egen produkt men har iallafall bott i Växjö ganska länge, eftersom att han och Hugehs är jämna bör man satsa på honom. Han är dessutom yngre, snabbare och har eu-pass.

Startar inte Figueiredo ger Stille ordet försiktighet en ny dimension. Han har passningspelet som krävs för att vända spelet snabbt eller spela sig igenom den rojalistiska köttmuren. Daniel Svensson är en stabil spelare med goda defensiva kvalitéer men han ska inte spela på hemmaplan mot Sylvia, iallafall inte som mittfältare.

För övrigt möter vi en motståndare som har fyra raka utan förlust, vinsterna mot Häcken och Ljungskile på bortaplan tidigare i år ger iallafall mig rysningar.

För övrigt står projekt 83 kvar på 89, har ätit kycklingsoppa idag och ska snart ut på en åtta kilometer lång löprunda.

För övrigt skulle en sparkad Stille bli väldigt kostsam, antag att han tjänar 40 000 innan skatt, det ger ca 80 000 i kostnad per månad för klubben inklusive sociala avgifter. 80 000 i de 29 månader som återstår är en kostnad på 2 320 000 för ingenting. Långsiktighet kostar, god scouting och noggrann rekrytering kan löna sig. Dessutom vet iallafall inte jag vad Lasse fortfarande tar ut från föreningen, kan man lita på de fagra orden om att föreningen inte har några förpliktelser mot honom?

För övrigt måste vi sälja spelare om de tjänar mest i truppen och sitter på bänken.

För övrigt skulle det vara intressant att se en översikt över kontraktsläget i truppen. Hur många kontrakt går ut efter denna säsong? Dessutom har man liksom på känn att väldigt många går ut efter 2008, Nouri får inte bli en ny Markus Jonsson!

För övrigt är nog inte den gamla skolan i Kalmar en högskola.

För övrigt hade jag gärna sett en bosmanvärvning av en rutinerad mittback till nästa säsong. Växjö borde kunna erbjuda goda karriärmöjligheter efter fotbollskarriären. Universitet, näringsliv eller jobb som sportchef eller klubbdirektör?

För övrigt borde Öster fortfarande ångra att de kickade Paldan och Mattias "senan" Johansson inför den allsvenska comebacken 2003. Vi fick Atiba men i övrigt var det tunt. Allt glimrade inte på Schenkas tid.

För övrigt lär inte Wibrån och Schenka dansa runt samma midsommarstång.

För övrigt är Lill-Dammas engagemang i Tipselit goda nyheter. Nu ska bara Schenka in i föreningen också.

För övrigt var skvallret om Tylers och Vesslans alkoholvanor goda nyheter. Vi har två Gunde Svan typer som målvakter, glöm inte arvet efter Ravelli och Pål pojkar!

För övrigt är Östers marknadsföring av matcherna i år sämre än någonsin. Krafttag Curt! Tv-repriser av Raskens ska inte vara allvarlig konkurrent sommartid...

För övrigt tackar jag Ozze för upplysningen om att Borg inte var med i truppen.

lördag 28 juli 2007

Projekt 83


Provade min fem år gamla kostym nu, det var droppen, nu ska 89 kilo bli 83. Kostym får inte ofta pryda min numera välgödda kroppshydda, det är dock ett bröllop i september och då krävs kostym. Det saknades cirka fem centimeter för att jag skulle kunna ha byxorna utan förstoppningsproblem.

Projekt 83 består i att till den 15 september komma i kostymbyxorna och att reducera vikten till 83 kilo. "Minska inkomsterna och öka utgifterna" blir mitt förnuftsvidriga mantra de närmaste veckorna. Lite som en borgerlig regering...

För övrigt kan Öster sabba hela projektet, deras resultat framtvingar starkt sockersug.

För övrigt kan den regniga vallen också sabba projektet, blir jag förkyld efter Sylvia kan jag inte springa flottet av mig.

För övrigt borde Figueiredo också genomgå ett projekt. En förklaring till hans långsamma tankar och fötter är säkert maten på Time. En annan att han inte fått spela regelbundet sen försäsongen då hela laget byggde kring honom.

- Snälla Giles, fullborda inte ditt fotbollsmord. Låt Paulo spela! Jag tror att Da Silva, Bild, Nouri, Tengroth, Helgi och Gustafsson klarar de rojalistiska anstormningarna utan bistånd från Markaryds svar på Sidleds-Danne.

För övrigt började jag projektet med ett glas nyponsoppa och en tallrik filmjölk, nu ska jag ut på en promenad.

För övrigt tror jag att jag når 83 kilo innan Öster når övre halvan av serien. Bunkeflo på åttondeplatsen har 20 poäng, Öster är nio poäng ifrån.

fredag 27 juli 2007

Favoritmat


En oerhört ovetenskaplig genomgång av truppens favoritmat:

Malmqvist: Tacos, Cola Light

Veselovsky: Ryggbiff med grillad kronärtskocka och tomatconfit samt
bearnaise och pommes frîtes, ett mustigt rödvin från Restaurang PM och vänner

Hårenberg: Oxfilé och klyftpotatis (fuskade via LIF:s sida) Sofiero öl

Bild: Grillad fläskfilé, tetravin

Vasilj: Mammas kroatiska köttgryta, cola

Da silva: Mammas köttgryta, lemonad

Hughes: En gigantisk välstekt nötstek, Budweiser

Tengroth: Ankleverpastej, Loka

Nouri: Allt kryddstarkt, Cola light

Degerman: Lätt kryddad tacopaj, Cola light med dämpad kolsyra

Danielsson: Lammstek, Tuborg

Zavadil: Barbaras nötstek i svagt sötsur gräddsås med tjeckisk knödel. Budjovar

Olausson: "Grekisk" pyttipanna, Norrland guld

Gustafsson: Fläskfile, klyftpotatis och gräddsås, Tuborg Guld

Svensson: Fläskkorv och rotmos, Mjölk

Figuiredo: Mammas portugisiska fiskgryta "Caldeirada", ett portugisiskt vitt vin

Göransson: Qournfilé med sparris, vatten ät mer kött!

Malmborg: Langos, Ramlösa

Borg: Nötstek, äggvitor och grönsaker som sköljs ner med proteindryck.

Teever: Alohaburgare på Max, Fanta Pineapple

Bennet: Kyckling i alla former, föredrar rom men kan även tänka sig red stripe

Johnson: Vad som helst från Kentucky fried chicken, pepsi

Ponomarev: Kokt kött, vodka

Nobell: Lammstek, vatten

Stille: Rostbiff, potatis och en pudding, en rejäl efterrätt efteråt, engelsk ale

Wibrån: Tyska rejäla korvar, Hansa export

För övrigt blir det grymt nervöst på söndag, jag offrar 8 timmars inkomst, hur mycket offrar spelarna?

torsdag 26 juli 2007

420 gram lösgodis

Tung förlust men vi faller med flaggan i topp. Laget gör en god kämparinsats och Stilles taktik lyckas defensivt, tyvärr skapar vi fortfarande på tok för lite. Nu kör vi över plastdraken på söndag! Godis läker inga sår, det sura och salta gör tvärtemot att det svider än mer vid min invägning imorgon.

Zavadil, Hårenberg, Bild, Gustafsson, Johnson och Ponomarev får idag varsin godisbit för goda insatser. Svensson får en salt sill som dagens uppladdare, Rydström en sur sodapop som dagens mest överskattade. Å vad skönt det var när Tengan bröt hans chanspass och sprang ifrån honom.

För övrigt lär Öster ha haft mest lönepengar och hotellnätter på dagens bänk.

För övrigt har Figuiredo blivit långsam, mycket konstigt när man spelar regelbundet i Angolas landskamper...

För övrigt övergår det mitt förstånd hur man kan låta Johnson spela varenda match från start efter att man förklarat att man INTE ska satsa på honom. talar Arvidsson och Stille med varandra?

För övrigt var bytet av Zavadil mot Teever det mest förnuftsvidriga på värendsvallen sen säsongens sista publiksiffra i isladan.

För övrigt var dagens arrangemang ett hån mot de småländska fotbollssupportrarna, ingen marknadsföring, inga matchprogram, inga numrerade platser, inga kringarrengemang, knappt några kiosker öppna och en total avsaknad matchinformation i det präktiga A4 som man kostat på sig. Vakna Öster, det var ett smålandsderby mot Kalmar FF inte en match i cupens första omgång mot Grimsås.

För övrigt har jag alltid undrat varför Kalmar-supportrar alltid applåderar hård tackling följd av lång boll. Välkommen till P12 eller vad?

För övrigt platsar både Tobbe Carlsson och Lantz på Kalmars bänk i Östers backlinje, på samtliga positioner.

För övrigt visade Viktor Elm vilken duktig spelare han är efter sitt inhopp.

För övrigt tog Nouri bort Ingelsten fullständigt i första halvlek.

För övrigt var East Front, sett till förutsättningarna, mycket bra idag. De rödvita var dock strået vassare men det ska man förvänta sig på bortaplan av supportrarna till ett lag i toppen av allsvenskan, ett lag på toppen av sin kurva, kurvor bryts lätt av och den stora frågan är när Aris ersättare kommer.

Repris


Dagens match till ära länkar jag till ett gammalt inlägg som väl beskriver förhållandet i smålandsfotbollen. Välkommen till vallen lillebror!

onsdag 25 juli 2007

Allt att vinna (nu kan det inte bli värre)


Kvartsfinal i svenska cupen mot Kalmar FF i ett läge då allt känns hopplöst. Det är inte bara som så att Öster ligger på den sämsta placeringen i seriesystemet sedan 1957, våra motståndare Kalmar är dessutom bra just nu.
Stille kallar Kalmar ett av Sveriges bästa lag på officiella och det är bara att hålla med oavsett om det säger mest om svensk klubbfotboll eller fotbollskunnandet i småstadsklubben på östkusten.

Kalmar är storfavorit i en match mot Öster, fy fan. I vilket fall tror jag att Stille vill spela med mycket folk på mittfältet för att stänga ytor för Santin och Rydström, Rydström har en sorts balansroll med ganska mycket boll (om än korta sidledspass) och Johansson är kreatören i en ganska fri roll mellan mittfält och anfall. Stilles laguttagningar är förutom backlinjen alltid svåra att förutse men här följer ett försök utifrån den trupp som tagits ut:

Hårenberg
Nouri Bild Da silva Hughes
Svensson Danielsson Gustafsson Zavadil
Teever Ponomarev

Bänk: Veselovsky, Tengroth, Figu, Johnson, Bennet

Stille satsar på ett mittfält med defensivt starka spelare som orkar och kan sätta press under 45 minuter. Om det sedan handlar om ett 4-4-2 eller 4-5-1 har nog inte så stor betydelse.

kalmar fortsätter förmodligen med sitt 4-3-3 som varit systemet sedan Ari drog till Holland. Eftersom att korpulente Wastå inte ska bli utsliten i rygg, axlar och höfter luftas förmodligen andrekeepern Milan Barjaktavic. Kalmar bör ställa upp enligt följande:
Barjaktavic
Sorin Rosengren Eklund Larsson
R. Elm Rydström Johansson
Ingelsten D.Elm Ricardo

Bänk: Wastå, Carlsson, Danne P, F. Pettersson, Santin,

Småskador på bland annat stjärnan Santin gör att Kalmar drabbats av en del avbräck, vi får hoppas att han inte är med imorgon.

En jämförelse:

Målvakt: Hårenberg är en ung lovande div 2 målvakt, Milan i FF är något år äldre och har mer rutin. >Han är dock ringrostig på den här nivån då Kurt-Arne älskar Wastå.

Försvar: 3-1 till Kalmar. Nouri är den enda i vår svagaste lagdel som skulle platsa i FF:s startelva. Frågetecken för snabbheten hos mittbackarna i båda lagen.

Mittfält: Jämnrt på pappret. Kalmar har Rydström i hysterisk form, en av allsvenskans bästa mittfältare, förhoppningsvis saknar de Viktor Elm som också är duktig. Brorsan Rasmus är fortfarande på tillväxt och en spelare som inte hade platsat i Öster. Lasse är fortfarande en duktig spelare som dessutom har ovanan att göra mål mot sin första elitklubb. Öster har ett på pappret urstarkt centralt mittfält, bollskickligt och duktigt defensivt. Gustafsson är dock inte vad han har varit den här säsongen och börjar bli långsam i tanken och benen. Danielsson och Zavadil platsar i de flesta allsvenska lag, Svensson är en medelmåtta i Superettan och spelar i den här matchen enbart på grund av sin defensiva förmåga.

Forwards: Ingelsten har äntligen blommat ut den här säsongen, Elm och Ricardo har inte gjort det än. Om FF spelar med de forwardsen är det ett b-lagets forwards vi möter oavsett om Elm fått lite chanser i a-laget på senare tid. Öster har om de här högst preliminära startelvorna gäller ett övertag bland forwards på pappret.

Bänk: Kalmar har en oerhört bra bänk, alla skulle förmodligen gå in i Östers startelva. Även Östers bänk har potential, Figu och Bennet skulle båda få en plats i nannes trupp.

Helhet: Öster har givit "långsamma omställningar" ett ansikte den här säsongen. Dessutom lyckas man inte förvalta varken fasta situationer eller öppna lägen. Öster 2007 är ett uselt lag framåt. Bakåt är de bara dåliga, ovanan att släppa in lätta mål och mål på fasta situationer lever kvar från allsvenskan. Laget ser ut att vara i desperat behov av en ny coach med nya idéer och laguttagningar.

Kalmar är, till skillnad från storebror, ett lag. Spelar fruktansvärt diciplinerat som alltid och har utvecklat sitt passningspel. Dessutom har man nu två duktiga ytterbackar som hjälper till offensivt. Laget är Kalmars största styrka.

Tips (med hjärnan): 0-1 Lasse Johansson 86' Publik: 2802

Tips (med hjärtat): 0-0 (5-4 efter straffar 5-4 Fredrik Bild) Publik: 4987

För övrigt lär överliggarna från den gamla skolan i Kalmar gå en omväg till vallen. Visst erbjuder Växjös affärsområde västerport en hel del affärer men varför besöka Överskottsbolaget och Jysk en derbykväll? Ska ni köpa en Danne P till?

För övrigt bör varken Stille eller Arvidsson avgå innan evenemangsansvarige Berggren gör det, marknadsföringen av derbyt har varit som evenemangen kring matcherna, obefintlig. Det trots möjligheter till en stor extrainkomst för vår plågade och älskade förening. Det är inte rimligt att fotbollsintresserade Växjöbor frågar vilken dag matchen går. De borde fråga om det finns biljetter kvar...

För övrigt har Teever alla chanser i världen att bli vår hjälte i höst.

För övrigt var nog Carl-Gunnar Rönns sämsta beslut som ordförande att sparka Nanne Bergstrand efter säsongen 96. Han ersattes av Östers sämsta tränare någonsin Andreas Ravelli...

För övrigt tror jag på Öster på lång sikt, om vi hänger kvar.

För övrigt kan man inte med sina sinnen fullt ut inse vilken serie vi pratar om när vi säger "hänga kvar".

För övrigt sov jag förskräckligt dåligt i måndags natt. Jag vaknade dock av klockradion mitt i en skön dröm om republik och Silvia på en bananbåt hem till plantagerna.

För övrigt vill jag inte se Danne P i Öster 2008, han är gammal och håller inte i allsvenskan. Han kan gott sitta kvar på den blåsiga bänken vid havet och räkna sina silverdaler.

För övrigt borde Arvidsson varit på Island i våras. Tur för honom att han är där nu. Kan allt vara en mörkning? Var är Arvidsson egentligen?

För övrigt är nog Arvidsson på Island, fantasi, framsynthet och långsiktighet.

För övrigt anar jag fortfarande ugglor i mossen om Vasilj, hur kan man gå från ordinarie till avstängd till petad ur truppen?

För övrigt kan det nog vara klokt att spela in Tengroth nu, det kan ju liksom inte bli sämre. Nu betyder samma sak som omedelbart.

måndag 23 juli 2007

Bryt Stilleståndsavtalet

Den tyngsta kvällen på mycket länge. Dålig, sämre, Öster. Nu kan det inte bli sämre, vi förlorar mot Sylvia och ligger sist i Superettan. Det med en av ettans bäst betalda trupper. Nog för att truppen är rutten och att Arvidsson och Stille inte är skyldiga till den men nu måste det göras en förändring i organisationen kring laget. Säg upp Stille, det hade inte ens varit godkänt om Zavadil satt straffen eller Ponomarev gjort mål på sitt friläge. Östers IF ska vinna mot Sylvia tio gånger av tio i så betydelsefulla matcher som denna.

Nu byter vi coach, går tillbaka till grunderna i ett 4-4-2, spelar kalmarfotboll och försöker överleva i Superettan. Teever och Ponomarev får bilda anfallspar, mittfältet är defensivt centralt och offensivt på kanterna, backlinjen är befriad från kanadensiska ytterbackar och berikad med en hungrig 20 årig Växjögrabb. Hade jag hetat Tengroth hade jag förmodligen letat efter en ny klubb, inte ens något man älskar kan svika en person hur många gånger som helst. Tyler har ingen framtid i Östers IF.

Nu ska jag inte kasta skit på honom, han tillhör dem som ger allt och verkligen försöker, tyvärr finns inte kunnandet. Vem ska man klandra? Klandra ingen, se framåt, sök lösningar. Lösningen nu är en ny röst, en ny person som tar ut laget, en ny matchcoach.

Även jag retirerar till den primitiva lösningen, sparka den högst ansvariga.

För övrigt förstår jag inte varför inte Vasilj var med i dagens trupp, han är inte avstängd och ingenstans uppges han som skadad. Snälla Mario, bli ingen ny Claesson!

För övrigt har det verkligen handlat om Stilleståndsavtal, inget försvar och inga aggressiva attacker. Målskillnaden 8-18 är ett hån mot alla oss som följer Öster, Växjös bastanta fotbollskultur och mot alla de juniorer i Kronoberg som drömmer om en plats i Östers trupp.

För övrigt hade Fidde G, Bild, Nouri, Helgi och Figuireido satt straffen om de fått chansen. Zavadil bör ges allt mindre ansvar i Östertruppen i framtiden.

För övrigt har öster inget att förlora på torsdag, det blir inte värre oavsett hur mycket Kalmar än vinner med. Kanske skulle en förlust befria oss från stilleståndsavtalet?

För övrigt har jag aldrig saknat Ingemar så mycket som nu, Teever har alla förutsättningar att bli vår hjälte i höst.

För övrigt slutade kvällen med Kents "Slutsats".

Värre än så här kan det aldrig bli
Det enda spegeln visar är en grym, grym min

Ta min hand eller låt bara bli
Mindre kan ingen göra, mera kan ingen göra
Se mig se mig eller låt bara bli
Mindre kan ingen göra, mera kan ingen göra
Överallt

Visst har ni färgat era ögon ändrat läpparna med kniv
Hur kan du va så skuren skalad och ändå va vid liv

Ta min hand eller låt bara bli
Mindre kan ingen göra, mera kan ingen göra
Se mig se mig eller låt bara bli
Mindre kan ingen göra, mera kan ingen göra
Det är
Värre än så här kan det aldrig bli
Värre än så här så vill jag inte finnas till

Det är allt jag x7
Det är allt

För övrigt är det här en av de värsta kvällarna på 2000-talet, sambon på andra sidan jordklotet och jumbon i Superettan (!!!) Öster förlorar mot Sylvia, ett felstavat kvartersgäng från Norrköping.

För övrigt kommer jag varken sova bra eller mycket i natt.

För övrigt befarar jag att få österanhängare orkar ta sig till vallen på torsdag. Jag ska dit, man kan ju alltid bli nostalgisk eller roa sig med galghumor.

Lundell och Sylvia

Min första tanke när jag hör Norrköping är låten "Jag går på promenaden" från 1975.

Du kanske säger: "NORRKÖPING det är en jävla stad" då har du aldrig gått på stadens södra promenad.
Jag går på promenaden, jag dansar fram rentav.
Jag går på promenaden, seglar fram på soligt hav.

Jag börjar vid bensinstation en dag då allt känns kass.
Snart kommer jag till Halvars kiosk där köper jag en glass
och går på promenaden och slickar på min strut.
Jag går på promenaden och väntar på att det ska ringa ut

och runt sådär omkring en femton och tjufem
då kommer alla tjejer ut från pluggen och går hem
Jag går på promenaden. Jag dansar fram och ler
och jag blir på lemonaden av alla tjejer som jag ser

Vid nya bibblan står Louise med allt sitt blonda lurv.
Jag tar“na under armen och bjuder på en ?kurv?.
Vi går på promenaden och tuggar varsin vurst
och springer ner till badet och ser vem som kan komma först.

I bastun är det hett som fan, i poolen finns Louise
och när vi badat säjer hon: "Du är en reko kis".
Och vi går på promenaden med tre flaskor röd bourgogne.
Vi går på promenaden och rådhusklockan slår ding-dong.

Nånstans på promenaden, minst fyra trappor upp
där ligger snart Louise och jag och läser en Pin Up
och nedför promenaden kommer natten i mörk skrud
och Louise hon öppnar bladen på blomman som hon fått av Gud.

Jag älskar min Louise och hon älskar mig såklart
och när morgonen har kommit tar vi hissen ner rätt snart
och går på promenaden och gnabbas litegrann.
Vi går på promenaden. Louise och jag går hand i hand.

Kvällens låtar blir härmed "Gör som solen" och "Jag går på promenaden".

Med tanke på den trupp som officiella presenterar för kvällens match måste jag gissa mig till en ny startelva.

Hårenberg
Nouri Bild Da Silva Hughes
Helgi Fidde G
Bennet Figueireido Zavadil
Johnson

Bänk: Åkerdal, Tengroth, Svensson, Ponomarev, Borg

Betongens val:

Hårenberg
Nouri, Bild, Fidde G, Tengroth
Helgi, Zavadil
Bennet, Figu, Ponomarev
Johnson

Oavsett vilket så vinner Östers IF ikväll. Jag är så säker att jag har satsat 100 kr till oddset 2.25 på svenskaspel, på Öster 2007(!!!).

För övrigt är det svårt att ta ut elvan idag. Det är dock troligt att Giles fortsätter med 4-2-3-1.

För övrigt lär Kents "En helt ny karriär" ljuda i Stilles bil hem från Växjö på söndag om Öster förlorar båda matcherna mot Sylvia.

För övrigt har folk börjat fråga om vilket lag jag håller på i allsvenskan nu när Öster är så XXXXXX, låt oss istället kalla insatsen måttlig. Svaret är enkelt: Det finns bara ett lag oavsett vilken division Östers IF spelar i. Däremot kan jag säga en sak, jag kommer aldrig att glädja mig minsta lilla över framgångar för Örebro, Kalmar, AIK, Landskrona eller Häcken. Hur mycket jag än försöker så verkar det vara fysiskt omöjligt att ens le när jag förnimmer en framgång för någon ur den kvintetten. Att jag ska lyckas ter sig lika otroligt som ett SM-guld till Kalmar FF.

söndag 22 juli 2007

2-5-6 8-17


Degerfors vann mot Sirius igår och vi är tillbaka på jumboplatsen i serien. Om vi lyckas vinna imorgon har vi, hör och häpna, lika många poäng som kvarterslaget från Norrköping. Fy fan.

Imorgon vinner Öster, kniven mot strupen och bortaplan samtidigt som fyra ordinarie spelare kommer tillbaka. Det mot ett lag som nästan är lika dåliga som oss på hemmaplan. Imorgon vinner Öster.

Nu måste vi börja göra mål, 17 insläppta hade kunnat vara godtagbart om vi hade gjort 20-25 mål, det har vi inte. Vi har gjort åtta. Zavadil och Johnson har gjort två var, Borg, Bennet, Helgi och Dusan var sitt. Dusan är målvakt i Mjällby...

Det vore nu lätt för mig att hänga ut enskilda spelare, spelare som slarvat bort guldfoten i Tallinn, spelare som rökt upp skinnet på fotbollen som barn och sedan fått springa ifrån ilskna reggaefantaster.

I Baku fanns tidigare stora oljefyndigheter, numera har de sinat och oljeindustrin har flyttat ut i Kaspiska havet, i Baku hade man kunnat bli oljeborrare om man inte hade flyttat till Norrköping som barn. Imorgon kommer Anatoli tillbaka till sin barndoms stad, gör dem stolta, visa dem att du fortfarande har en del att ge i svensk fotboll. Du ska inte bli oljeborrare på någon rostig rysk oljeplattform som ägs av oligarkin eller Lundin Oil, du ska rädda heliga Östers IF från helvetesgapet!

Imorgon vinner Östers IF.

Sylvia-Öster 0-2 Teever 29´ Ponomarev 65´ Publik 808.

lördag 21 juli 2007

Tack Göran


Göran Hagberg är en legendarisk målvakt i Östers IF. Han var Östers målvakt under 70-talet då Öster blev ett etablerat allsvenskt lag, han var med och tog guld 1978 och och cupguld 1977. Hagberg fick uppleva två världsmästerskap som aktiv Österspelare i allsvenskan. I vår tid är något sådant ovanligt, iallafall i de bättre landslagen, i hockey kan däremot spelare i svenska klubbar fortfarande delta i flera "världsmästerskap" innan de flyttar över Atlanten.

Hagberg blev i år ny målvaktstränare i Öster, Arvidsson ville ha en ny tränarstab och valde sin gamla lagkamrat från sent 70-tal. Hagberg var tidigare och är fortfarande målvaktstränare i Ljungby IF i division 2. Ljungbys förstemålvakt heter Hårenberg och är endast 20 år, denna Hårenberg har den närmaste veckan det vackraste uppdrag en småländsk fotbollspelare kan ha, han ska representera Östers IF i tävlingsmatcher.

Det är mycket troligt att Arvidsson använde sig av Hagbergs kontaktnät för att låna in Hårenberg. Hårenberg får här en stor chans att visa upp sig i elitfotbollen. Han har tidigare varit med Malmö FF på försäsongsläger och ses som lovande, nu får han chansen i regionens ledande lag i en vecka. Lycka till Jonathan!

För övrigt vore det spännande med Malmqvist och Hårenberg i målvaktsbesättningen nästa år. Vi får hitta en engelsktalande tjeck som kan spela på kanten istället för tolken Veselovsky.

För övrigt borde Henrik Svensson i Älmeboda redan vara klar för Öster. Det skulle göra ont i själen om vi fick möta honom i Mjällby, Åtvid eller Falkenberg nästa år.

För övrigt borde Arvidsson och Stille genast avbryta kontraktsförhandlingarna med Hughes, bara för att man ägs av Östersupport behöver man inte vara bra.

För övrigt myser nog Claesson varenda gång han hör förkortningen CSN.

För övrigt bör inte öster konkurrera med den förträffliga studiestödsnämnden.

För övrigt är KOS en dekadent grekisk ö inte långt från Turkiet.

För övrigt lär matchen på torsdag bli tillknäppt.

För övrigt finns det fler Kalmarbloggar än Kalmarsupportrar.

För övrigt verkar Lasse Johansson vara en mycket sympatisk person.

För övrigt var Daniel Svenssons reportage om Värendsvallen av idag lite väl negativ. Förfall kan också vara vackert. Om 25 år blir Värendsvallens grå betong K-märkt.

För övrigt borde barnen enligt en expert nära mig snarare äta bättre än springa mer.

För övrigt borde debatten om barnfetman mer fokuseras på livsmedelsföretagens ansvar istället för på skolans. Kan vi ha alkohol, bensin och tobaksskatt kan vi också beskatta sockret. Skatter är bra styrmedel.

För övrigt är individens makt över sin kropps volym inte så stor om pengarna bara räcker till pommes och grillkorv. Glöm aldrig strukturerna!

För övrigt kan även ett regngrått Växjö vara vackert med Eldkvarns "Blues för Bodil Malmsten" i spelaren.

Tack Giles


2005 var Giles Stilles sista år som assisterande tränare i Kalmar FF, de slutar trea efter ett år av försvarsinriktad fotboll. Under året lånas Anatoli Ponomarev in från Inter Baku i Azerbajdzjan, ynglingen lyckas göra tre mål på drygt tio matcher och Nanne vill köpa loss honom. Azerbajdzjanierna vägrar dock släppa honom för den summa guldmynt kalmariterna kan tänka sig att avvara. Därför hamnar Anatoli säsongen 2006-2007 efter lite struligheter i Baku istället i Liechtensteins stolthet FC Vaduz.

Ponomarev är dock inte glömd i Sverige bara för att han spelar i ett lag från Liechtenstein, i vintras värvas han till Göteborgs Atlet och idottssällskap som ersättare för James Keene. Atleterna värvar också albanen Memelli från Brann för att täcka upp förlusten av Keene.

De här spelarna har i allsvenskan tillsammans gjort lika många mål som Teever gjort i årets superetta. Gais har därför valt att befria Christos Christoforidis från anställningar hos diverse suspekta medelhavsklubbar och anställa honom som djupledslöpande forward. Därmed har Gais tre osäkra kort i forwardsbesättningen, de bedömer att Anatoli är osäkrast och låter honom bli utlånad till Östers IF.

Varför just Öster? Svaret är Giles Stille, Nannes högra hand känner Anatoli sen tidigare och Giles blev förmodligen imponerad av honom den där blåsiga hösten på Fredriksskans.

Kort sagt, Anatoli var med på Giles och Håkans lista över tänkbara nyförvärv, de har förhört sig hos Gais om hans situation och när Gais värvar Christos handlar Arvidsson.

Giles kontaktnät har betalat sig. Ponomarev beskrivs som en hårt arbetande forward som löper i djupet. Den spelaren var han också 2005 då jag senast såg honom hoppa in i en allsvensk match som sändes på Canalplus. Varför han inte har lyckats i Gais kan jag bara spekulera om. Gais spelar med ett lågt försvarsspel där snabba omställningar är nyckeln i anfallspelet. Inte helt olikt Kalmar 2005 alltså, skillnaden är att Ponomarev inte har spelat som spets i ett 4-4-2 utan i samma roll som Figuireido har i vårt 4-2-3-1. Dvs centralt i ytan mellan motståndarnas mittfält och försvar. Ponomarev ska ha bollar att löpa på, inte vara någon sorts speluppläggare. Det är precis vad Stille också tycker.

Det har på East Fronts forum spekulerats i om Stille nu väljer att återgå till 4-4-2, det vore mycket otroligt om han gör det. Försvarsspelet har nu börjat fungera, Öster släpper in allt mindre mål, man skapar också en hel del chanser men förvaltar dem inte. För mig är det tydligt att Öster mot Sylvia kommer spela enligt följande:

Hårenberg
Nouri Bild Vasilj Hughes
Fidde Zavadil
Bennet Helgi Ponomarev
Teever

Eventuellt byts Helgi mot Figu och Hughes mot Tengan. Viktigast är dock att vi får balans på "femmannamittfältet". Två av fem måste ha goda defensiva kvalitéer. Borg har förmodligen fått sin sista chans, hur imponerad Giles än är av honom på träning måste även han prestera i match någon gång.

onsdag 18 juli 2007

Jobb och resor

Jobbar idag och på torsdag, innan dess har jag varit bortrest. På östfronten är det väl egentligen inget nytt. Minst mål gjorda i hela serien, Arvidsson i koma och oroligt i truppen. Allt verkar vara som vanligt. Målvaktsproblemen är dock något nytt, utvecklingen från fyra målvakter till en halv på ett år är inte positiv. Betongen kommer bli regngrå i slutet av veckan.

För övrigt är det tråkigt att alltid vara negativ.

För övrigt är det svårt att inte vara negativ med 11 poäng och 8-17 i mål efter 13 matcher.

För övrigt hoppades jag länge på Christorforidis till Öster, tyvärr hoppas Roland Nilsson på honom nu.

För övrigt är förbannelsen bruten, de vann inte trots att jag inte var där. Nu ska jag inte missa många mer matcher.

För övrigt var Luddes omdöme om Nobell i SMP en sågning av Östers trupp: "Han är föreningens bäste huvudspelare..."

För övrigt borde någon upplysa Arvidson om Eniro.se, Claesson har ett hem han också...

tisdag 10 juli 2007

En serbisk PC och en skadad kompis

Efter en veckas semester tränade A-truppen idag igen. A-truppen förresten, ganska många saknades.
Enligt officiella saknades fem personer. Två av anledningarna till frånvaron har vi hört förr, Bennets flyg strular alltid och Zavadil älskar att åka bil. Är möjligen Zavadil flygrädd?

Ständigt denna bil, han rymmer i en bil, åker alltid bil och nu gick bilskrällets kamrem av. Jag förstår varför Arvidsson tar hit en privatchaufför och kompis till provspel, han skadade sig dock efter 45 minuter och vi slipper en före detta b-lagsspelare i Mjällby. Anställ en tolk och chaufför istället! Barbaras vänninas man???

Zavadil är 29 år, inte nio utan 29, han behöver ingen kamratstödjare utan en tolk, en tolk behöver inte kunna spela fotboll. Var det därför Rohovsky kallades till provspel?

Den serbiska PC:n hade problem med hårdvaran och är försedd med reseförbud. PC:n av märket Vukelja ska vara snabbare än sin svenska motsvarighet men ha ett sämre huvudspel. Vad Vukelja har haft för sig säsongen 06-07 i Partizan Belgrad förtäljer inte officiella men säsongen innan gjorde han nio mål på 21 matcher i Vojvodina.

Claesson saknades idag och det bekräftar det som Värnamo Nyheter skrivit ett tag och som det ryktats om. Claesson är på väg tillbaka till IFK Värnamo, hans ekonomutbildning vid universitetet är klar och han känner väl förmodligen att en annan framtid lockar. Den uppmärksamme har kanske också noterat att han har saknats på bänken i en rad matcher undantaget mot Mjällby då det saknades mycket folk. Om Claesson lämnar tycker jag att han har fått för få chanser att visa vad han kan i a-laget. Skillnaden mellan honom och till exempel Daniel Svensson är inte så stor som skillnaden i antalet spelade minuter. Claesson hade kunnat tillföra fysik till det centrala mittfältet på sikt.

För övrigt är det anmärkningsvärt att en kamrem går sönder på en så ny Mercedes.

För övrigt strular aldrig flygresorna till och från Tallinn.

För övrigt gick Tommy Thelin till J-Södra, familjen och heltidsfotboll lockade. Jag förstod aldrig varför vi skulle värva honom, 4 mål är bra men hur många av målen har Bergström legat bakom?

För övrigt kan Arvidsson bli tvingad att låna en anfallare från en allsvensk klubb. I vår tabellposition måste vi hitta en kortsiktig lösning, vi har för bövelen gjort minst mål i serien!

För övrigt löste Fabio Kalmars problem alldeles själv, en stor lönepost på bänken försvann av sig själv. Gladast för det borde Svante vara.

För övrigt har förbundet enligt Arvidsson i SMP sagt till honom att cupen går före serien. De måste vara de enda i Sverige som har den inställningen.

För övrigt har Fredrik Olsson i Helsingborg endast varit på plan i två matcher hittills. Olsson gjorde nio mål i fjol och 13 året innan i Superettan.

För övrigt verkar Arvidssons nätverk vara så omfattande att det för oss dödliga blir så naturligt att det blir osynligt.

För övrigt sköter SMP bevakningen av Öster så exemplariskt att man står ut med deras konservativa och marknadsfetischistiska dynga på ledarsidorna.

För övrigt är SMP på vintern som att tvingas bevittna ett clownuppträdande på Kristdemokraternas länskongress för Jönköpings län 1993 i väntan på ett kalas.

För övrigt är Värnamo Nyheter ännu sämre.

söndag 8 juli 2007

(H)öster

Denna ordvits från (90-talet?) har blivit ett halmstrå för oss som inte ger upp. Jozephzon går ett steg längre och gör en film som får betongen att gråta, vuxna kvinnor att kasta sin prozac, raggarna att överge stortorget och Stig att le från sin hedersplats ovanför strålkastarna.

Andra Österrubriker att minnas:

"Jansson-ligan" (Ulrik, Jesper och Jan dominerade i Sveriges bästa mittfält på 90-talet samtidigt som Sickan, Vanheden och Harry dominerade i biosalongerna.)

"Eklund har siktet inställt" (Efter Hasses speciella målgest med ett gevär.)

"Öster värvar från öster" (Efter värvningarna av Zavadil och Teever inför förra året.)

"Stillestånd" (Har använts flitigt under våren för att beskriva Östers, försök till, anfallsspel.

Filmen finner ni här, betänk att vi nu möter Enköping, Sylvia och Sylvia i nämnd ordning. Nu vänder det för (H)öster!

För övrigt är den här intervjun med kapten Gustafsson utförd enligt mall 1A. Arbetar det bara sommarvikarier på Öland?

För övrigt orkar jag inte kommentera de två provspelarna. Har Arvidssons "nätverk" brunnit upp? Det här luktar Widen...

Ödmjukhet

Efter flerfaldiga klagomål på sidans utseende och textens läsbarhet har jag idag förändrat färgschemat. Syftet med sidan är inte att framställa Värendsvallen som en vacker plats, oavsett om den är det efter en seger eller inte, utan att presentera texter om det underbara rödblå laget från Växjö, det samhälle vi lever i och den betongarena det rödblå laget spelar på. Texten ska kunna läsas utan större uppoffring från läsaren, den gamla layouten upplevde många som "jobbig" för ögonen, den nya är mindre ansträngande för ögonen, lite snyggare och väldigt grå. Ungefär som Östers startelva 1999-2002. Ung och snygg men väldigt grå och profillös. Det samma kan inte sägas om vår arena, endast den grå färgen har de företeelserna gemensamt.
Reagerar någon negativt på den nya färgen så kommentera gärna, personligen tycker jag att den gamla versionen var mer retro och mer symbolisk för den öststatsarena som är vårt hem.

fredag 6 juli 2007

Blytung lottning

Ambitionen måste alltid vara att vinna de tävlingar man ställer upp i. Det enklaste sättet att vinna en cup är att bli lottad mot så enkelt motstånd som möjligt. Kalmar FF är den svåraste motståndaren av alla lag som är kvar i cupen. Att som Håkan Arvidsson påstå att det var en bra lottning är miserabelt dålig psykologi.

En bra lottning hade varit Väsby borta, sedan Landskrona på hemmaplan och en cupfinal på hemmaplan mot Kalmar FF.

Det blir en kul match, smålandsderby är alltid roligt, synd att det är så länge sen vi vann ett. Kalmars spelsätt passar oss otroligt dåligt, Clark Kent jobbar med noggranhet och hårt jobb för att alltid ha tio man på rätt sida bollen och för att utnyttja fasta situationer.

Mitt tips en månad innan matchen: Öster-Kalmar 0-2 Johansson 35', 62. Publik 3900.

För övrigt luktar klichén "väderstrecket", som de otaliga kalmarbloggarna använder i sin beskrivning av vår rödblå förening, sunkig 60-tals humor och brobygge.

För övrigt är Fidde G och Kalmars Tobbe C goda vänner sen tiden i Molde. Tobbe skriver om ett besök av Österkaptenen på sin oväntat välskrivna blogg.

För övrigt hoppas jag att Arvidsson var med på besöket i Carlssons sommarhus. Carlsson vore precis den försvarspappa de rödblå behöver.

För övrigt sågs Da Silva springande i regnet utanför domkyrkan i tisdags. Snabbhetsträning eller blöjbyte på gång?

För övrigt måste man fråga sig om Freddy Borg och Da Silva äger några andra byxor än blå träningsbyxor?

För övrigt är den här intervjun med Van Gaal det största som hänt SMP:s medbrottsling vid brofästet på mycket länge. Ordningsreglerna vid träningar borde Stille kopiera, vi är bönder men varför måste våra spelare se ut som sådana för det?

För övrigt är det då paradoxalt att jag så starkt förespråkar träningsoverall för Stille, enhetlighet, sunt förnuft och ideologi ligger bakom det. Hur många av åskådarna på vallen har kostym?

torsdag 5 juli 2007

Ett värmeljus i tunneln


Den här regngrå sommaren saknar verkligen ljuspunkter. En liten sådan var dock nyheten om att Fabio Augusto gjort en "Zavadil" och åkt hem.

Jag är medveten om att rivaliteten med Kalmar till stora delar är ett modernt fenomen. Bortsett några år på 70-talet har nämligen Kalmars röda bröder varit allt för bleka, i kontrast till storebror i Värend, för att någon rivalitet ens skulle kunna fantiseras ihop.

Nu är dock läget annorlunda, de är för närvarande inne i en positiv trend medan vi upplever den värsta sportsliga krisen någonsin. Om vi antar att Smålands fotbollsdistrikt vore en seriehjälte så skulle Kalmar vara Clark Kent och Öster Stålmannen. J-Södra får väl personifieras som Stålmannens far.

Stålmannen utför hjältedåden, vinner titlar och hjärtan. Clark kent kämpar på i bakgrunden med sitt tråkiga åtta till fem jobb, trånar efter Lois Lane men vet att hon bara älskar den sanna hjälten, den rödblå Superman.

Kryptoniten frodas i vallens rengrå betong och Superman ligger sårad vid avgrundens kant, blir det en cliffhanger till nästa säsong eller räddar hjälten världen i sista stund?

För övrigt är Fantomen den överlägset bästa seriehjälten, han bor i de djupa skogarna...

För övrigt är det en positiv signal från föreningen att Johnson lämnar. De menar allvar med pratet om forwardsförstärkning! Låna in Ofere från Mff och värva något rejält till mittfältet.

För övrigt vinner Öster mot Enköping hemma. Jag kommer nämligen inte att vara där.

För övrigt har jag sett Öster vinna på vallen senare än 12 september 2005, jag kan bara inte räkna cupmatcher. Dessutom var Örebro väldigt bleka i den matchen.

För övrigt var Claes Peterson den minst karismatiske som gästat TV4 sydosts fotbollsmåndag i år. Peterson är vice ordförande i Östers IF. Det var klokt att låta Curt vila sig lite men att skicka hotelldirektör Peterson var ingen god PR för föreningen. Nu vill vi snart se Rydén ta det mediala ansvar som krävs av en klubbdirektör. Hur många klubbdirektörer i allsvenskan sköter för övrigt speakerjobbet under a-lagets matcher?

För övrigt bryr jag mig väldigt lite om att Helgi och Da Silva blivit fäder. Det jag bryr mig om är att de får sova på nätterna och att de har de harmoniskt i övrigt. Det vore intressant att veta om Helgi har en isländsk eller svensk sambo. Det vore en dröm om Helgi slog sig ner i Växjö resten av karriären.

För övrigt saknar vi i nästa match Veselovsky, Nouri, Zavadil, Teever, Daniel Svensson och tyvärr inte Tyler Hughes.

För övrigt ligger vi på nittonde plats i svensk elitfotbolls publikliga, med tanke på att vi ligger på 29:e plats i tabellsystemet och bara har gjort ett mål på hemmaplan är det inte helt uselt. Usel är dock Häckens placering, de är näst sist av lagen i superettan, slagna av feminina storheter som LdB FC Malmö och Falköpings KiK.

För övrigt hade Ingemar Teever, om han varit en seriefigur, varit Benny Guldfot. Skorna ligger dock kvarglömda i mammas lägenhet i Tallinn.

För övrigt spelade "bullen" i Kalmar, Dede Anderson var alltid mycket mer brasse efter vintervistelsen på stranden.

För övrigt börjar det bli patetiskt att dra dryga skämt om Kalmar, dessutom har folk slutat att vara elaka om Öster, istället sörjer de med oss.

söndag 1 juli 2007

Vändning eller djupare kris?



Tuff match mot Mjällby i Blekinge idag. Mjällby har hittills varit mycket starka på hemmaplan och en tuff match väntar. Vi har dock de senasrte åren haft lite lättar mot dem och har ett psykologiskt övertag trots vår kris.

Öster saknar fem potentiella startspelare. Veselovsky, Vasilj, Danielsson, Gustafsson och Bennet. Vi behöver inga fler skador, de här skadorna och avstängningarna kom riktigt olägligt.

Giles ställer förmodligen upp med följande elva:

Malmqvist
Nouri Da Silva Bild Hughes
Zavadil Tengroth
Svensson Figu Borg
Teever

Bänk: Åkerdal, Olausson, Claesson, Göransson, Johnson. Bra bänk med tanke på hur många som är borta...


Betongens elva blir idag den samma som den Stille förmodligen kör med. Alla skador gör jobbet lite lättare.

För övrigt borde inte Tyler Hughes platsa i en Österelva.

För övrigt är Claesson på väg bort.

För övrigt är Teever en av få som utvecklats lite under Stilles ledning.

För övrigt vinner Öster idag med 0-1. Teever nickar mål i den 33e minuten. Da silva blir utvisad i 85e.

För övrigt missar jag matchen, det är mycket nu, jobb och födelsedagskalas.

För övrigt föreställer bilden nedan en flådd mink.